DESIGN

Normal, Active, Passive … NAP

I forbindelse med møbelmessen i Milano i næste uge lancerer Republic of Fritz Hansen deres nyeste produkt: NAP-stolen, designet af Kasper Salto.

I går var A og jeg så inviteret til et smugkig på NAP i Republic of Fritz Hansens showroom i Nordhavnen i København. Udover en lækker brunchbuffet, berettede administrerende direktør, Jacob Holm, om den tid Fritz Hansen Republic står i lige nu. Virksomheden, der først og fremmest er en designvirksomhed, er i en situation præget af dualitet. De er på den ene side en international virksomhed, der har 75 % af deres omsætning i udlandet. På den anden side rækker virksomhedens rødder ned i den helt specielle danske designtradition, og skal sælge deres produkter som både et livsstilsprodukt og et stykke designhistorie.

Virksomhedens to store udfordringer er både designmæssige og tidsmæssige. Designmæssigt, fordi de mange udlændinge uden for Nordeuropa synes, at møblernes underspillede, minimalistiske og funktionalistiske udtryk mangler noget, nemlig den ornamentering, der for dem gør, at et møbel ser dyrt ud. Det er en stor udfordring at skulle appellere bredt internationalt og samtidig holde fast i det, der er inderst inde: En traditionalist med et designmæssigt snævert udgangspunkt. Alligevel mener Jacob Holm, at virksomheden skal holde fast i at designe ud fra den fælles designmæssige referenceramme, vi har i Danmark, hvor vi er vokset op med dansk møbeldesign i institutioner, skoler og på hospitaler. Den kreative hjernehalvdel skal styre processen, og ikke om der er mangelsituation på markedet. For det er der ikke! Vi har allerede alle de stole, borde og sofaer, vi har behov for. Vi er i ”tiden efter den brændte porsche”, som Jacob Holm udtrykker det, en tid hvor vi ønsker at gøre op med en skammelig periode, hvor alle rev ned fra hylderne uden et egentligt behov. Derfor skal og vil Fritz Hansen Republic fremover interessere sig for bæredygtighed, ikke kun i miljømæssig forstand, men også i de værdier, der hele tiden har kendetegnet virksomheden, nemlig at producere møbler, der holder i 25 år, også designmæssigt. De skal være tidsløse, men samtidig relevante i tiden.

Kasper Salto kom selv og præsenterede NAP-stolen. De første tanker omkring stolen startede allerede i 2008, og stolen er blevet til gennem mange delprocesser på tegnestuen i Skt. Pedersstræde i København. Han tog udgangspunkt i et helt enkelt spørgsmål ”Hvad er en stol”, og definerede herudfra en række egenskaber, men først og fremmest den egenskab, at en stol er skabt til at betjene mennesker. Derfor er det meget vigtigt for Kasper Salto, at stolen passer til den menneskelige krop; at der er plads til enden, at vi ikke glider frem, når vi sidder i den, at benene kan hvile, selvom de er let spredte, at kroppen har mulighed for at bevæge sig og sidde i sidelæns position osv.

Normal, aktiv eller passiv er de tre siddestillinger, vi sidder i på en stol, og Kasper Salto har med NAP villet producere en stol, der kan understøtte alle tre positioner. At sidde normalt, hvor vi sidder lige op og ned, aktivt, når vi fx arbejder eller mødes og taler med hinanden, og passivt når vi slapper af.

Resultatet er blevet en stol med en organisk, kurvet form, der gør stolen komfortabel, så den er til at sidde i i timevis. Indvendigt er den præget med linjer, så man ikke glider ud af stolen og udvendigt er den blank, så de to sider repræsenterer funktionalitet og æstetik. Stolen produceres i nylon, et slidstærkt materiale, der fx ikke så nemt bliver ridset af knapper eller nitter i jeans.

Stolen er i butikkerne til september og fås i farverne Milk White, Butter Yellow, Pepper Grey og Coffee Brown. Prisen for en NAP bliver ca. 1.499 DKK og for versionen med armlæn ca. 1.999 DKK.

At the furniture fair in Milan next week the NAP-chair by Kasper Salto will be exhibited in the showroom of Republic of Fritz Hansen.

Yesterday A and I were invited to a sneak preview at the showroom of Republic of Fritz Hansen in Northern Harbour in Copenhagen.

Kasper Salto presented the NAP-chair himself. Normal, active or passive, the three seating positions named the chair, and Kasper Salto wanted to produce a chair that can support all three positions. The result is a chair with an organic, curved shape that makes the chair comfortable.

The chair is in stores in September and comes in four colours: Milk White, Butter Yellow, Grey Pepper and Coffee Brown. The price of a NAP is around 1.499 DKK and the version with arms around 1.999 DKK.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Lise
  April 13, 2010 at 11:07

  Den ser lidt lav ud i ryggen saa ma som en hoej person ikke sidder super godt, men det er der sikkert taget hensyn til ogsaa, men fin er den..

  • Reply
   A
   April 13, 2010 at 11:24

   Nu fik vi jo også lov til at teste, og kan kun sige, at som fyr på et stykke over gennemsnits højden, sidder man uovertruffent.

 • Reply
  T
  April 13, 2010 at 11:27

  I øvrigt fås den i to størrelser 45½ og 47½ cm.

 • Reply
  Anna
  April 14, 2010 at 17:00

  Flot stol – især synes jeg den med armlænene ser behagelig ud.

  Jeg har to grå Eames (DSR) stole, som egentligt skulle suppleres med yderligere to. Men jeg har tit leget med tanken om i stedet at købe to helt andre stole.

  Tænker at dette vil være en god mulighed:-)

  • Reply
   T
   April 15, 2010 at 21:04

   Er det til spisebordsstole, du tænker? Så ville jeg nok vælge dem uden armlæn, men det er selvfølgelig smag og behag. Den grå er super flot og tror sagtens den kunne matche Eames-stolene 🙂

   • Reply
    Anna
    April 17, 2010 at 16:26

    Ja, det er faktisk til spisestolene. Måske er stolen uden armlæn bedre – synes bare den anden ser meget behagelig ud:-) Har også tænkt på at mikse med Myren – eller ‘bare’ flere Eames… Stor beslutning;-) det kommer til at tage lidt tid…
    Og tak for super blog.

    • Reply
     T
     April 18, 2010 at 16:30

     Tak for rosen 🙂

     Jeg synes faktisk, det kan være ret lækkert at blande, og det giver et mere uformelt look ved spisebordet. Omvendt er der svært at vide, om det bare er en tendens, der er oppe i tiden (ser det jo ofte i diverse boligmagasiner) , eller om det også vil være en mere holdbar løsning på længere sigt. Der tænker jeg, at så længe nogle af stolene er klassikere, kan man jo altid på et senere tidspunkt anskaffe sig nogle flere af klassikeren, hvis man bliver træt af det blandede. Synes også Myren er en fed stol, men tror ikke, den passer så godt til Eames, som jeg tror NAP ville gøre det?

     Mht. med eller uden armlæn, tror jeg det er en smagssag. Jeg tror ikke selv, jeg ville vælge spisebordsstole med armlæn, men det kan jo være rigtig fedt, når man har gæster, hvis man bliver hængende ved bordet længe (i stedet for fx at flytte til sofaen). Men jeg synes, at stole med armlæn er mere pladskrævende ved spisebordet og kræver lidt mere luft omkring sig, så det kommer også an på spisebordet, og hvor meget plads man har omkring det.

     Mht. NAP-stolen, så er selve kroppen den samme, altså skallen er den samme for ryg og bagdel. Men selvfølgelig skal man jo lige se og prøve den i virkeligheden, for det er da helt bestemt en stor beslutning – held og lykke med det!

 • Reply
  Sarah
  December 6, 2010 at 12:14

  Jeg er faldet helt for denne stol, og skal (!) have nogle til mit spisebord (et superelipse), vi køber nok dem uden armlæn, da jeg er enig i din kommentar om plasen omkring stolen.

  Men ville du mene, at det er nødvendigt med hynden? Vi har kun prøvet den hurtigt, men man sidder jo fantastisk.. Vi overvejer at blande den sorte og den mælkehvide – tror du det ville fungere, eventuelt to sorte for bordenderne?

  Tak

  • Reply
   T
   December 6, 2010 at 13:34

   Hej Sarah

   Det kan jeg godt forstå, de er også rigtig lækre. Nu har jeg selv prøvet at sidde i dem en del gange og synes, at de har en virkelig god siddekomfort. Jeg vil slet ikke tro, at det er nødvendigt med en hynde, men det kan jo selvfølgelig prøves af, så I senere kan vurdere, om I vil supplere med hynder.

   Med eller uden armlæn, som du jo også har læst, hvad jeg skrev i den sidste kommentar afhænger meget af pladsen om bordet. Den med armlæn er virkelig flot og man ser den mere, omvendt fylder den uden ikke ret meget, og det er nemt at supplere med ekstra, hvis man har mange gæster, og der vil den uden også nemmere kunne placeres, der hvor elipsebordet runder.

   Farvevalg er måske nok noget at det sværeste, da det dels er meget personligt, og dels afhænger af de omgivelser, bordet og stolene skal stå i. Jeg antager, at elipsebordet er hvidt? Hvis bord og stole er hvide og står i et rum med hvide vægge, ville jeg personligt synes, at det bliver meget sterilt, og også lidt anonymt, hvilket jo er synd for de fine møbler. Men hvis rummet fx var malet gråt eller en støvet blå, ville det være vildt flot med både hvidt bord og hvide stole.

   Personligt ville jeg ikke vælge at blande sorte og hvide stole, da jeg synes kontrasten hurtigt bliver meget hård. Men igen er det en smagssag og afhængigt af omgivelserne. Men et hvidt bord med sorte stole ville være rigtig flot – og var det mig selv, ville jeg faktisk vælge de grå. Er det fordi du gerne vil konstrasten, kunne en anden løsning også være to med armlæn for hver bordende og dem uden armlæn på langsidderne.

   Håber du kunne bruge min kommentar – og skriv gerne igen, hvis jeg skal uddybe noget 🙂

  Leave a Reply